Controlul constant al iluminatului sau functia „Constant Lighting Control” presupune reglajul in timp real al nivelului de iluminat dintr-o incapere, in functie de iluminatul natural (lumina de afara), avand scopul de a creste contributia luminii naturale (sa zicem principiul orei de vara care s-ar aplica in mod continuu si divizat pe intervale infinitezimale).

Vom dezbate aspectele tehnice ale acestei functii utilizand protocoalele KNX si DALI.

Totodata, pentru a realiza aceasta functie se utilizeaza urmatoarele dispozitive (dupa caz):

– senzori de prezenta cu constant lighting control (DALI sau KNX);

– variatoare 1-10V (DALI sau KNX);

– complementar: butoane pentru comanda locala a iluminatului.

Constant Lighting Control – principiul de functionare:

Functia de control constant al iluminatului presupune instalarea unui senzor de lumina (in tavan) care masoara luminanta suprafetei din raza de detectie (de exemplu podea sau birou).

Valoarea masurata (valoare actuala) este comparata ulterior cu o valoare presetata/prescrisa (setpoint) dupa care valoarea de control este ajustata astfel incat diferenta dintre valoarea actuala si valoarea presetata sa fie minima. Astfel daca afara este lumina naturala (este soare), nivelul de iluminat artificial (lumina de la bec) se reduce – si invers – daca afara este intuneric sau sunt nori, nivelul de iluminat artificial creste (becul se aprinde mai tare).

sursa: ABB i-bus KNX; document no. 2CDC 507 093 M0201

Scopul utilizarii acestei functii in sistemele smart home (casa inteligenta) sau in sistemele BMS (Building Management Systems) este acela de a maximiza contributia luminii naturale la iluminarea spatiului interior si de a realiza economie de energie electrica. Implementarea si utilizarea acestei functii atrage dupa sine o economie de aproximativ 40%, fiind utilizata deobicei in tandem si cu functia de detectie de miscare sau/si detectie prezenta.

Constant lighting control – domenii de utilizare:

Functia Constant Lighting Control se aplica cu succes in orice automatizari de case si cladiri. Rezultatele notabile insa se vad cu precadere in cladirile comerciale precum: cladiri de birouri, depozite logistice, centre comerciale, institutii publice, scoli, spitale etc.

Aceasta functie contibuie din plin la eficienta energetica a cladirilor, cu atat mai mult daca este utilizat un senzor de prezenta cu constant lighting control.

Constant lighting control – aspecte si cunostinte practice:

Pentru calibrarea senzorilor KNX se utilizeaza un luxmetru plasat sub senzori (ex. pe birou), cu scopul de a fixa valoarea setpoint-ului. Senzorul KNX se comporta ca si ochiul din figura de mai jos:

Cateva cuvinte despre marimile luminotehnice de baza (pe intelesul oricui):

 Fluxul luminos (cantitatea de lumina) – se masoara in lumeni (lm);

– Intensitatea luminoasa (densitatea de lumina/flux luminos din unghiul solid) – se masoara in candela (cd). Intensitatea luminoasa este una din cele 7 marimi fizice fundamentale (la care teoretic s-ar mai adauga si unghiul solid si cel plan);

– Iluminarea (cantitatea de lumina care ajunge pe o suprafata) – se masoara in lucsi (lux) 1lux=1lumen/m2;

 Luminanta (lumina perceputa de ochiul uman – in cazul nostru senzorul KNX) – se masoara in candela/m2.

Simplificat, totul se traduce in felul urmator: o valoare de 1cd a intensitatii luminoase corespunde unui nivel de iluminare de 1lux la o distanta de 1m fata de lumanarea noastra (sursa de lumina).

Diferenta dintre senzorul KNX si luxmetru:

Senzorul KNX sesizeaza lumina reflectata din suprafata aflata in raza sa de detectie, in timp ce luxmetrul detecteaza lumina artificiala si/sau cea naturala (care intra pe fereastra).

Un alt aspect care poate influenta radical calibrarea senzorilor si nivelul de iluminat al incaperii este coeficientul de reflexie al peretilor incaperii.

Dupa calibrarea senzorilor si eventual a actuatorilor KNX, logica este una cat se poate de simpla (mai exact regula de 3 simpla):

 – daca la un nivel de iluminat de 50% corespunde valoarea de 250 lux ….. la valoarea de 100% putem avea valoarea de 500 lux.

Reglajul nivelului de iluminat se poate face dupa cum am zis fie prin protocolul DALI, folosind o interfata KNX/DALI, fie un dimmer KNX 1 – 10V, cat si prin alte protocoale proprietar.

Dat fiind faptul ca in ziua de azi petrecem aproximativ 90% din timp in cladiri (este valabil pentru oamenii din orase), controlul constant al iluminatului este impetuos necesar.

Totodata pe langa functia de control constant, putem implementa si functia de HCL (Human Centric Lighting)  – reglajul nivelului de iluminat (lux) si a temperaturii de culoare (Kelvin) in functie de intervalul orar al zilei – despre care vom vorbi intr-un aticol viitor, dar pe care o puteti testa urmand link-ul de mai jos:

https://glamox.com/hcl/